خیز ایران برای تجارت آزاد با پاکستان
وزیر صنعت، معدن و تجارت که به عنوان رییس هیات کشورمان برای حضور در بیستوسومین اجلاس سازمان همکاری شانگهای به اسلامآباد سفر کرده بود از امضای هشت سند مهم برای توسعه همکاریهای تجاری، سیاسی و حوزه سلامت میان کشورهای عضو پیمان شانگهای خبر داد و اعلام کرد که مراودات تجاری کشورمان با اعضای این پیمان بیش از ۳۰میلیارد دلار است.
شانگهای یک سازمان بینالمللی دائمی است که اهداف آن بر اساس اساسنامه آن مصوب سال ۲۰۰۲ در سنپترزبورگ شامل تقویت اعتماد متقابل، دوستی و حسن همجواری بین کشورهای عضو، تشویق همکاری موثر در زمینههای سیاسی، تجاری، اقتصادی، علمی، فنی، فرهنگی، آموزشی، انرژی، حملونقل، محیطزیست و سایر حوزهها و همچنین تلاش مشترک برای حفظ و تضمین صلح، امنیت و ثبات در منطقه و پیشرفت در جهت ایجاد یک نظم سیاسی و اقتصادی بینالمللی جدید دموکراتیک، عادلانه و منطقی است.
به طور کلی، با افزایش اهمیت ژئوپلیتیک اوراسیا در محاسبات استراتژیک قدرتهای بزرگ و بازیگران منطقهای، موقعیت سازمان همکاری شانگهای که ریشه در ژئوپلیتیک اوراسیا دارد، هر روز اهمیت بیشتری پیدا میکند. با توجه به رقابت ژئوپلیتیکی جاری در عرصه اوراسیا به نظر میرسد که ظهور یک جامعه اوراسیا تا حد زیادی بستگی به چگونگی ایجاد درک مشترک از منافع و تهدیدات و همچنین روحیه همکاری در میان اعضای سازمان شانگهای دارد.
اگرچه برخی کارشناسان غربی دستاورد اصلی عضویت کامل ایران در سازمان شانگهای را رفع انزوا در شرایط تحریم میدانند اما در بلندمدت سازمان شانگهای سازوکار مهمی را برای دستیابی به برخی اهداف سیاست خارجی در اختیار ایران قرار میدهد زیرا در حال حاضر شاهد ظهور یک تفاهم مشترک بین ایران و سایر اعضا در خصوص هویت اوراسیا، منافع و تهدیدات مشترک هستیم. اکنون میتوان ادعا کرد که ایران به دلیل موقعیت استراتژیک، پتانسیل اقتصادی، منابع انرژی و تجربه و دانش گسترده در مبارزه با تروریسم میتواند به برنامههای در حال انجام سازمان همکاری شانگهای ارزشافزوده و از همه ظرفیتهای خود به عنوان پل ارتباطی بین شرق و جهان اسلام برای ایجاد چشمانداز سیاسی و اقتصادی مشترک برای منطقه استفاده کند.
گفتنی است پیوستن کشورهای جدید به این سازمان همچنان ادامه خواهد داشت و طبیعتا با رعایت تمامی رویهها و با گنجاندن کامل نظام همکاریها خواهد بود. این سازمان، برای سومینبار در تاریخ خود اعضای جدید میپذیرد. در سال ۲۰۱۷، هند و پاکستان به عضویت این سازمان در آمدند. در سال ۲۰۲۳ ایران نیز همین روند را طی کرد. توسعه یک فرآیند سریع نیست. از نظر فنی، الحاق یک کشور به سازمان نه تنها به معنای تکمیل یک فرآیند طولانی هماهنگی و دستیابی به اجماع بین همه شرکتکنندگان در مورد پذیرش آن است بلکه به معنای پذیرش اجباری کلیه تعهدات یک عضو سازمان همکاری شانگهای از طریق امضا و تصویب همزمان موافقتنامههای موجود است.
مراودات تجاری ۳۰میلیارد دلاری ایران با اعضای پیمان شانگهای
سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت که به عنوان رییس هیات کشورمان برای حضور در بیستوسومین اجلاس سازمان همکاری شانگهای به اسلامآباد سفر کرده بود، گفت: ایران به عنوان عضو اصلی در پیمان شانگهای حضور دارد و مراودات تجاری کشورمان با اعضای این پیمان بیش از ۳۰میلیارد دلار است.
وی با اشاره به امضای هشت سند مهم برای توسعه همکاری تجاری، سیاسی و حوزه سلامت میان کشورهای عضو افزود: حدود ۲۵درصد تولید ناخالص دنیا در کشورهای عضو شانگهای رقم میخورد و اعضا تلاش دارند تا از یکجانبهگرایی غرب به ویژه آمریکا جلوگیری کنند، این پیمان میتواند ایران را وارد زنجیره تامین جهانی کند و تعاملات بانکی میان اعضا را آسانتر میکند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: یکی از اهداف تحریمها، منزوی کردن کشور ما بود اما پیوستن به چنین پیمانهایی آثار بسیار خوبی در حوزه تجارت و حتی مراودات فرهنگی و اجتماعی ما دارد، از طرفی اعضای پیمان شانگهای تمایل دارند همکاریهای تجاری و فنی – مهندسی را با ایران گسترش دهند که این امر میتواند آثار تحریمها را کمرنگ کند.
اتابک با اشاره به میزبانی پاکستان در این دوره از اجلاس شانگهای تصریح کرد: با پاکستان بیش از ۲میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار مبادلات تجاری داریم و در حاشیه این اجلاس هم با وزیر تجارت پاکستان نشستی درباره رفع موانع تجاری داشتیم.وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: مقرر شد یک کار مشترک عملیاتی برای مبادله کالا به کالا و کاهش تعرفهها با کشور پاکستان داشته باشیم و در دو ماه آینده وزیر تجارت پاکستان به ایران سفر خواهد کرد تا فهرست کالاهای مبادلاتی را با هم نهایی کنیم.
توافق ایران و پاکستان برای رفع موانع تجاری
اتابک از توافق ایران و پاکستان برای رفع موانع تجارت دو کشور خبر داد. وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران جهت شرکت در اجلاس سازمان همکاری شانگهای (SCO) عازم پاکستان شد.برهمین اساس، بیستوسومین اجلاس روسای دولتهای کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در اسلامآباد پایتخت پاکستان، با حضور سران بلندپایه ۱۱ کشور سیاسی و اقتصادی جهان از جمله روسیه، چین، هند، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان، بلاروس، ایران و… آغاز به کار کرد.هیات جمهوری اسلامی ایران نیز به سرپرستی سید محمد اتابک (وزیر صمت) عازم اسلامآباد پایتخت پاکستان شد تا طی مدت زمان دو روزه برگزاری اجلاس سازمان همکاری شانگهای، علاوه بر حضور در این اجلاس، با مقامات سیاسی کشورهای عضو هم دیدار و گفتوگوهایی انجام دهد.
طی این نشستها، تقویت روابط و همکاریهای فرهنگی با محوریت تجارت و اقتصاد مورد بحث و بررسی قرار گرفت و رهبران کشورهای عضو، تصمیمات سازمانی مهمی را برای افزایش همکاری و تصویب بودجه سازمان اتخاذ کردند. گفتنی است موضوع اجلاس ۲۰۲۴ سران سازمان همکاری شانگهای، تقویت گفتوگوی چندجانبه، تلاش برای صلح و رفاه پایدار بوده است.
رفع موانع تجارت ایران و پاکستان
به دنبال برگزاری این نشستها و دیدارها، وزیر صنعت، معدن و تجارت ضمن اشاره به جلسات تجاری ایران و پاکستان اظهار کرد: سازمان توسعه تجارت دو کشور، آمادگی کامل برای شکلگیری روابط تجاری دارند. محمد اتابک افزود: برنامهریزی شده است که وزیر پاکستان برای دو ماه آینده جهت نهایی کردن لیست تجارت آزاد به ایران خواهد آمد و در تهران حضور پیدا میکند.
مقام عالی وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران در رابطه با تعرفه تجارت بین دو کشور خاطرنشان کرد: زمانی که تجارت آزاد و ترکیه برقرار میشود، روی تعرفهها نیز اثر کاهشی خواهد بود و این موضوع از هر دو طرف تجاری است. باید در مورد کاهش تعرفهها توافقی صورت گیرد. اتابک ادامه داد: بخشی توافق صورت گرفته و اما برای بخشی دیگر هنوز توافق نشده اما بنده خوشبین هستم که به طور کلی به توافق برسیم و کار را یک نتیجه مثبت برسانیم.
منبع:جهان صنعت
برچسب ها :اجلاس سازمان همکاری شانگهای ، ایران ، پاکستان
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0