تاریخ انتشار : دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۱۹
کد خبر : 26311

بقائی: مطالبه اصلی ما در هر مذاکره‌ای برداشتن تحریم‌هاست

بقائی: مطالبه اصلی ما در هر مذاکره‌ای برداشتن تحریم‌هاست

سخنگوی وزارت خارجه از سفر روز سه‌شنبه وزیر خارجه به چین خبر داد و با اشاره به مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا تاکید کرد که مطالبه اصلی ما در هر مذکره‌ای برداشتن تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه ایران است.

به گزارش تجارت پرس به نقل از ایسنا، «اسماعیل بقائی» در ابتدای نشست خبری امروز (دوشنبه) خود فرا رسیدن روز سعدی را تبریک گفت و نشست خود را با ابیاتی از اشعار سعدی آغاز کرد.

سخنگوی وزارت خارجه در این نشست گفت: وزیر خارجه فردا (سه‌شنبه) به چین سفر می‌کند.

وی در مورد جزییات سفر وزیر خارجه به چین و ارتباط آن با گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا گفت: سفر وزیر خارجه از قبل برنامه‌ریزی شده بود.  طبیعی است که در این سفر در مورد روند گفت‌وگوها با مقامات چین رایزنی کنیم دو ر جریان آخرین تحولات قرار دهیم.

بقائی افزود: بخش قابل توجهی از سفر نیز  در راستای پیگیری اجرای توافقاتی است که  بین ۲ کشور در راستای روابط رو به گسترش ایران و چین وجود دارد.

وی در پاسخ به سوال ایسنا تاکید کرد: نشست کارشناسی و فنی و همچنین نشست سطح عالی « ویتکاف و عراقچی » مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا هر ۲ در مسقط برگزار می‌شود.

تعیین ایتالیا به عنوان محل مذاکرات، با پیشنهاد عمان و توافق طرفین انجام شد

بقائی در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که دلیل جابجایی دو سه باره محل مذاکرات دور دوم گفتگوهای غیر مستقیم بین ایران و آمریکا  از مسقط به رم چه بود؟ آیا ایران موافق برگزاری این نشست در رم بود؟ و اینکه شب گذشته بر خی از رسانه‌ها مدعی شدند که احتمالاً نشست کارشناسی ایران و آمریکا در ژنو برگزار خواهد شد آیا این خبر صحت دارد ،  گفت: شاید خیلی مناسب نباشد که بخواهیم در مورد این گونه حواشی صحبت کنیم و به آن اهمیت بدهیم ولی آنچه که مهم است این است که عمان به عنوان واسطه مذاکرات و میزبان این گفت‌وگوها، نقش بسیار مهمی را ایفا کرده است و من از این فرصت استفاده کرده و از نقش حرفه‌ای که تا به حال انجام داده‌ است، قدردانی می‌کنم.

وی ادامه داد: عمان پیشنهاد داد که دور دوم مذاکرات در جایی غیر از مسقط برگزار شود و ما بنا بر احترامی که بر عمان قائل هستیم، با این پیشنهاد مخالفت نکردیم. محل برگزاری مذاکرات نیز با توافق میان سه طرف، یعنی عمان، ایران و آمریکا تعیین شد. طبیعی بود که وقتی نشستی بخواهد در کشور دیگری برگزار شود، نیاز به تمهیدات و پیش‌بینی‌هایی دارد.  دولت ایتالیا نیز میزبانی و همکاری  بسیار خوبی ارائه داد و از آنها هم سپاسگزاریم.

بقایی تاکید کرد: بنابراین تعیین محل مذاکرات، با پیشنهاد عمان و توافق طرفین انجام شد.

وی در ادامه تاکید کرد: دور بعدی مذاکرات  اعم از  نشست فنی  و  نشست مذاکره‌کنندگان ارشد  در عمان برگزار می شود.

مطالبه اصلی ما در هر مذاکره‌ای برداشتن تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه ایران است

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع تحریم‌ها در جریان مذاکرات غیر مستقیم بین ایران و آمریکا گفت: مطالبه اصلی ما در هر مذکره‌ای برداشتن تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه علیه ایران است. برداشتن تحریم‌ها به نحوی که آثار ملموس و کاملا موثری داشته باشد و ایران بتواند به صورت عادی فعالیت‌های اقتصادی، تجاری و بانکی خود را انجام دهد و این اطمینان حاصل شود که تجارب گذشته تکرار نمی‌شود.

حدود ۴۰ کشور آفریقایی در همایش اقتصادی ایران و آفریقا شرکت می‌کنند

وی همچنین با اشاره به برگزاری همایش اقتصادی ایران و آفریقا گفت: حدود ۴۰ کشور آفریقایی هم از بخش خصوصی و هم دولتی برای شرکت در این همایش اعلام آمادگی کرده‌اند و تاکنون ۳۰ مقام ارشد از وزیر و معاون وزیر برای شرکت در این همایش که در تهران و اسفند برگزار می‌شود، اعلام آمادگی کرده‌اند.

سفر وزیر دفاع عربستان به ایران از قبل برنامه‌ریزی شده بود

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ما چند روز پیش شاهد سفر وزیر دفاع عربستان به ایران بودیم و آیا این سفر ربطی به مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا دارد که دور دوم آن در همان ایام در رم در حال برگزاری بود، گفت: سفر وزیر دفاع عربستان به ایران از قبل برنامه‌ریزی شده بود و تقریباً هم‌زمان با گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم شد.

در تماس با کشورهای پیرامونی و منطقه پیش قدم شدیم

وی افزود: این سفر نشانگر ثمردهی سیاست همسایگی است که از طرف ایران طی این سال‌ها پیگیری شده است و نشانه باورمندی این موضوع است که کشورهای منطقه باید بتوانند با اتکا به توانمندی‌های خود و اعتماد متقابل به یکدیگر در مسیر ثبات و صیانت از امنیت خلیج فارس و منطقه حرکت کنند. طبیعی است که در هر مراوده‌ای در این ایام موضوع گفت‌وگوها مطرح شود و همانطور که بیش از این نیز گفته بودیم ما خودمان در تماس با کشورهای پیرامونی و منطقه پیش قدم شدیم و به آنها در مورد روند مذاکرات توضیح دادیم.

تمام تلاش‌های ما این خواهد بود که زمینه را برای رفع تحریم‌ها ایجاد کنیم 

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با نشست کارشناسی و  فنی ایران و آمریکا در هفته جاری و اینکه آیا در این نشست‌ فنی، طرفین وارد جزئیات موضوع رفع تحریم‌ها و مسائل هسته‌ای خواهند شد، گفت: همانطور که پیش از این اشاره کردم موضوع رفع تحریم‌ها یک مطالبه اساسی  برای ماست و این تحریم‌های ظالمانه که علیه ایران به بهانه‌هایی همچون موضوع هسته‌ای علیه ایران اعمال شده، مبنای قانونی ندارد.

وی افزود: تمام تلاش‌های ما این خواهد بود که زمینه را برای رفع تحریم‌ها ایجاد کنیم و در همین چارچوب اعلام آمادگی کردیم که اگر شبهه‌ای در مورد فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران وجود دارد از طریق اقدامات داوطلبانه و شفاف‌سازی برطرف کنیم . در نشست کارشناسی آتی در مورد جزئیات مربوط به چارچوب گفت‌وگوها صحبت می‌کنیم همانطور که در ۲ جلسه قبلی در سطح ارشد در همین ارتباط صحبت کردیم  و اگر شرایط اقتضا کند، وارد جزئیات دیگر می‌شویم.

سرعت عمل در مذاکرات برای ما بسیار مهم است

سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا جدول زمانی برای گفت‌وگوها بین ایران و آمریکا وجود دارد با توجه به اینکه ما به زمان اکتبر نزدیک می‌شویم و ممکن است که کشورهای اروپایی اقدام به اسنپ بک کنند، گفت: ما هر زمانی که زودتر بتوانیم تحریم‌های غیرقانونی را برطرف کنیم، از این موضوع دریغ نمی‌کنیم ما در مباحث و گفت‌وگوها جدیت داریم و سرعت عمل برای ما بسیار مهم است و این موضوع بستگی به طرف مقابل دارد.

استناد به مسائلی همچون مکانیزم ماشه سازنده نیست

وی افزود : از طرف دیگر استناد به مسائلی همچون مکانیزم ماشه سازنده نیست و کشورهای اروپایی باید تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند در این روند نقش سازنده‌ای داشته باشند و جایگاه خود را در این ارتباط احیا کنند یا همچون نیروهای غیر سازنده عمل کنند.

بقایی با بیان این‌که «اروپایی‌ها زمانی نقش مهمی در شکل‌گیری برجام داشتند»، گفت: ما در این مدت هم، کشورهای اروپایی را با حسن نیت در جریان رایزنی‌های خود قرار دادیم  و امید داریم آنها حسن نیت ما را در نظر داشته باشند و به روندهایی که الان در جریان است، کمک کنند.

سفرای جدید ایران در کوبا و مکزیک معرفی شدند

سخنگوی وزارت خارجه گفت: «ذبیح‌الله نادری» و «ابوالفضل پسندیده» به عنوان سفرای جدید ایران در کوبا و مکزیک معرفی شده‌اند و سفرای جدید ایران در کشورهایی چون لهستان، ساحل عاج، ایرلند و … نیز به زودی معرفی خواهند شد.

عراقچی به سخنرانی در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای در واشنگتن دعوت شده است

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که آیا وزیر خارجه در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای  که از سوی اندیشیکده کارنگی در واشنگتن برگزار می‌شود، شرکت می‌کند، گفت: ایشان به این کنفرانس دعوت شده است. فکر می‌کنم جلسه امروز  به وقت ایران حدود ۴ الی ۵ بعد از ظهر است و امیدواریم که فرصت ایشان با توجه به برنامه‌هایی که دارند، اجازه بدهد که در این کنفرانس به صورت مجازی شرکت و سخنرانی کنند.

رئیس‌جمهور هفته اول اردیبهشت به آذربایجان سفر می‌کند

بقائی همچنین با بیان اینکه «در هفته اول اردیبهشت ماه، سفر رئیس‌جمهور به آذربایجان انجام می‌شود» ، گفت: این سفر، سفر  مهمی در راستای ارتقاء روابط میان ۲ کشور است و فرصتی برای طرح موضوعات و مباحثی است که در راستای گسترش روابط ۲ کشور وجود دارد.

تسلیت به همه مسیحیان جهان، موحدین و پیروان ادیان الهی در پی درگذشت پاپ

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ سوالی در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد درگذشت پاپ گفت: در گذشت پاپ را به همه مسیحیان جهان، موحدین و پیروان ادیان الهی تسلیت عرض می‌کنم و از خداوند برای ایشان طلب آرامش می‌کنم.

روانچی با آمریکایی‌ها گفت‌وگویی نداشته است

وی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با شایعه‌های منتشر شده مبنی بر اینکه پیش از آغاز گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا، «مجید تخت روانچی» با آمریکایی‌ها گفتگوها و رایزنی‌هایی داشته است؟ گفت: این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد.

حضور گروسی در رم بنا به تصمیم خودش بود

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد حضور گروسی در رم در زمان برگزاری گفت‌وگوهای غیر مستقیم بین ایران و آمریکا در ایتالیا اظهار کرد: حضور مدیر کل آژانس در رم بنا به تصمیم خودشان بود و ما دیداری در رم با ایشان نداشتیم. ما در تهران چند روز پیش از انجام  گفت‌وگوهای رم  با ایشان گفت‌وگو داشتیم و بحث جدیدی وجود نداشت که در مورد آن بخواهیم با ایشان گفت‌وگو کنیم.

آژانس از موضع‌گیری‌های سیاسی بپرهیزد

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد رایزنی‌های صورت گرفته در ارتباط با گزارش جامع که قرار است مدیرکل آژانس بین‌المللی در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران به شورای حکام ارائه کند، گفت: اصل این موضوع و قطعنامه صادر شده در این ارتباط سازنده نبود و ما مواضع خود را در این زمینه به آقای گروسی مطرح کردیم. مهم این است که آژانس نقش سازنده و مستقل خود را طبق اختیارات و وظایفی که بر اساس اساسنامه آژانس دارد، انجام دهد و از موضع‌گیری‌های سیاسی بپرهیزد.

ترکیب تیم کارشناسی با توجه به پیشرفت مذاکرات و ورود به جزئیات تنظیم خواهد شد

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ترکیب تیم کارشناسی ایران در جریان رایزنی‌های غیر مستقیم بین تهران و واشنگتن در مسقط که قرار است در روز چهارشنبه برگزار شود، گفت: ترکیب تیم کارشناسی با توجه به پیشرفت مذاکرات و ورود به جزئیات تنظیم خواهد شد. در حال بررسی جنبه‌های مختلف موضوع هستیم و با توجه به چارچوب‌هایی که در  ۲ جلسه قبلی در رم و مسقط درباره آن تفاهم اولیه شده براساس آن درباره ترکیب تیم در روز چهارشنبه تصمیم‌گیری خواهد شد. این موضوع همین الان در دست بررسی است.

روابط ما با پاکستان یک روابط مستحکم و دیرپاست

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران با پاکستان و مسائل مرزی بین ۲ کشور گفت: روابط ما با پاکستان یک روابط مستحکم و دیرپا، مبتنی بر نگاه‌های مشترک در مورد بسیاری از موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی است و علقه‌هایی که بین ۲ کشور وجود دارد، بستری برای گسترش روابط است.

بقائی با اشاره به مسائل مرزی بین ایران و پاکستان و  اتفاقاتی که در روزهای اخیر پیش آمده است، گفت: امنیت مرزها موضوعی است که برای ۲ طرف مهم است، متاسفانه شهروندان ۲ کشور در معرض جنایت‌های گروه‌های تروریستی قرار گرفته‌اند، مبارزه با گروه‌های تروریستی نیازمند همکاری‌های ۲ کشور در حوزه‌های امنیتی، انتظامی و اطلاعاتی است و در همین راستا افسران رابط ۲ کشور در ایران و پاکستان مستقر شده‌اند.

وی با اشاره به گفت‌وگوی شب گذشته وزیران امور خارجه ایران و پاکستان گفت: این دومین تماس بین وزرای خارجه ۲ کشور در روزهای اخیر است که در راستای روابط دوجانبه و موضوعاتی که مورد نگرانی و اهتمام ۲ کشور است، انجام شده است.

بقائی همچنین در مورد روابط اقتصادی ایران و پاکستان نیز گفت: کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و پاکستان فعال است و بخش دیپلماسی وزارت خارجه ایران در تماس با بخش‌های ذی ربط داخل ایران و همچنین پاکستانی تلاش دارد که موانعی که در راستای گسترش همکاری‌های اقتصادی ۲ کشور وجود دارد را برطرف کند.

تماس عراقچی با همتای سوئیسی‌اش در چارچوب مناسبات دوجانبه انجام شد

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره گفت‌وگوی تلفنی شب گذشته عراقچی با همتای سوئیسی‌اش و اینکه آیا قرار است سوئیس به پیشبرد گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا  کمک کند و در این حوزه نقش‌آفرین باشد؟ گفت: این تماس تلفنی در ادامه رایزنی‌ها با کشورهای منطقه و بین‌المللی  و در چارچوب مناسبات دوجانبه انجام شد.

وی با بیان این که «سوئیس نقش مثبت و سازنده‌ای را از حیث میزبانی توافق ۲۰۱۵ ایفا کرد»، ادامه داد: از طرف دیگر سوئیس  همزمان حافظ منافع آمریکا در ایران است و از این حیث نقش سوئیس مهم است و ما همیشه تماس‌های نزدیکی با این کشور داشته‌ایم.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران گفت: از خیلی کشورها از جمله سوئیس که برای پیشبرد این روند، اعلام آمادگی کرده‌اند، تشکر می کنیم  ولی همانطور که گفتم نشست بعدی ما قرار است در مسقط برگزار شود.

قرار نیست جزئیات مذاکرات در رسانه‌ها بحث شود

بقائی همچنین در پاسخ به این سوال که در مدت اخیر گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره جزئیات دومین دور مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده منتشر شده چنان که روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز ادعا کرده که تهران پیشنهادهایی برای مشارکت کشورهای دیگر در برنامه‌های هسته‌ای خود مطرح کرده است. آیا ۲ هیات در این دور مذاکرات به جزئیات پرداختند یا فقط بر سر کلیات توافق کردند، گفت: جزئیات و  مطالب گفته شده در برخی از رسانه‌ها  در مورد  مذاکرات را تأیید نمی‌کنیم و صرفا گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای است.

وی تاکید کرد: قرار نیست جزئیات این مذاکره در رسانه‌ها بحث شود و هیچ کدام از مسائلی که مطرح شده را تأیید نمی‌کنیم. ما هنوز در ابتدای یک مسیر طولانی هستیم، بنابراین هیچ کدام از مسائلی که مطرح شده را ما تایید نمی‌کنیم.

کویت موضوع میدان مشترک را به یک موضوع دیگر برای تفاهم و دوستی بین ۲ ملت تبدیل کند

بقائی همچنین  در پاسخ به سوالی درباره بیانیه مشترک اخیر  مصر و کویت که در یک بند آن به موضوع میدان مشترک نفتی آرش اشاره شده بود، گفت: به صورت یک اصل، تکرار یک ادعا از طریق رسانه، هیچ حقی را برای هیچ دولتی ایجاد نمی‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: بیان مکرر مواضع یک‌جانبه در مورد موضوعی که باید از طریق مذاکره حل و فصل شود، از لحاظ قانونی هیچ جایگاهی را برای طرف مقابل ایجاد نمی‌کند.

وی در ادامه گفت: ما بارها گفتیم که موضوع میدان مشترک نفتی آرش باید با عنایت به حقوق تاریخی و حقوق عرفی طرفین در اینجا مشخصاً جمهوری اسلامی ایران مورد مذاکره و مصالحه قرار بگیرد.

بقائی افزود: از دوستان کویتی دعوت می‌کنم به دعوت جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره در این زمینه پاسخ مثبت دهند و موضوع میدان مشترک را به یک موضوع دیگر برای تفاهم و دوستی بین ۲ ملت تبدیل کنند.

نگرانی‌ها در مورد ادامه اشغالگری رژیم صهیونیستی در سوریه جدی و واقعی است

سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدامات رژیم صهیونیستی در سوریه و نگرانی‌هایی که در مورد ادامه اشغالگری رژیم صهیونیستی در سوریه وجود دارد، گفت: این نگرانی، یک نگرانی جدی و واقعی است. با توجه به سابقه رژیم صهیونیستی در اشغالگری و تعرض و تجاوز به کشورهای همسایه، حتما باید این موضوع را جدی گرفت.

وی به بیان اینکه «اشغال نزدیک به ۳۷۰ کیلومتر مربع از اراضی سوریه به بهانه‌های مختلف تداوم پیدا کرده است»، گفت: این به هیچ عنوان قابل توجیه نیست، یک تجاوز آشکار است و خلاف همه اصول و ضوابط بین‌المللی و منشور ملل متحد است ‌

بقائی تاکید کرد: در حالت طبیعی شورای امنیت سازمان ملل متحد باید برای توقف و جلوگیری از تداوم تجاوز رژیم صهیونیستی ورود می‌کرد.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: اشغال جولان از همان زمان که اتفاق افتاد، با مخالفت کل جامعه بین‌المللی مواجه شد. همچنان بر اساس قطعنامه‌های سازمان ملل متحد جولان بخشی از سوریه محسوب می‌شود و گذشت زمان باعث نخواهد شد که تغییری در این اصل حقوقی ایجاد شود، اما طبیعتاً این انتظار وجود دارد که کشورهای منطقه هم در قالب سازمان همکاری اسلامی هم در چارچوب اتحادیه عرب و هم در سایر مجامعی که در سطح منطقه و بین‌المللی وجود دارد، نسبت به این موضوع با جدیت ورود کنند و خواستار توقف اشغالگری  و خروج نظامیان رژیم صهیونیستی از خاک سوریه شوند.

بر صیانت از منافع مشروع ملت ایران مصمم هستیم

بقائی در واکنش به اظهارات تهدیدآمیز  برخی از مقامات آمریکایی در مورد ایران گفت: در هر گفت‌وگویی که مبتنی بر حسن‌نیت باشد، هیچ‌یک از طرفین نباید از  مواضع ضدونقیض استفاده کنند چه برسد به زبان و بیان تهدید و زور.

وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران نشان داده که به هیچ عنوان در مقابل موضع مبتنی بر استفاده از زور یا تهدید به استفاده آن، دیدگاه‌های خود را تغییر  نمی‌دهد ، ما بر صیانت از منافع مشروع ملت ایران مصمم هستیم و قطعا حسن‌نیت را با حسن‌نیت پاسخ می‌دهیم و در مقابل هرگونه تهدید  و استفاده از زبان زور و ارعاب هم متقابلا به خوبی می‌دانیم چگونه رفتار کنیم.

سوریه نباید به یک بستر و مامن برای رشد تروریسم و افراطی‌گری تبدیل شود

بقائی  در پاسخ به سوال یکی از رسانه‌های عراقی درباره دیدار نخست‌وزیر عراق و الجولانی در قطر هم گفت: رفت و آمدها بین ۲ کشور دیگر، موضوعی است که مرتبط به خودشان است. برنامه‌هایی که دولت عراق در رابطه با تنظیم مراودات و روابط خود با هر یک از کشورهای همسایه دارد موضوعی است مربوط به عراق و حاکمیت این کشور.

وی با بیان اینکه «موضع ما درباره سوریه بسیار روشن است»، گفت: ما بر ضرورت حفظ امنیت و یکپارچگی سوریه، ضرورت ایجاد ساختارها و حاکمیتی که نماینده همه اقشار و بخش‌های تشکیل‌دهنده جامعه سوریه باشد، تاکید داریم.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت: موضوع مهم این است که امنیت سوریه به نوعی  مستقیماً با امنیت کل منطقه مرتبط است. سوریه نباید به یک بستر و مامن برای رشد تروریسم و افراطی‌گری تبدیل شود.

بقائی تاکید کرد : نگرانی جدی که همه کشورهای منطقه باید در آن سهیم باشند این است که  رژیم صهیونیستی اشغالگری خود را در سوریه ادامه می‌دهد. به اندازه مساحت غزه،  در سوریه الان در اشغال رژیم صهیونیستی است و این وضعیتی است که باید همه کشورهای منطقه و کل جامعه بین‌المللی نسبت به آن حساسیت داشته باشند و حساسیت خود را ادامه دهند و کمک کنند که هر چه زودتر این اشغالگری و توسعه‌طلبی خاتمه پیدا کند.

با انگلیس، فرانسه و آلمان نیز در مورد مذاکرات در ارتباط بودیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص تداوم رایزنی‌ها با سایر اعضای برجام به ویژه چین و روسیه گفت: چین و روسیه، هم ۲ عضو مهم شورای امنیت هستند و هم به عنوان دوستان و شرکای مهم جمهوری اسلامی ایران همیشه در جریان روندهای مرتبط با موضوع هسته‌ای ما بودند. از پیش از شروع این گفت‌وگوها، همانطور که عرض کردم، هم روسیه و چین و هم کشورهای منطقه در جریان قرار گرفتند.

وی افزود: ما حتی با کشورهای اروپایی، سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان اعضای برجام در ارتباط بودیم و با آن‌ها مشورت داشتیم. در مورد روند مسقط نیز این گفت‌وگوها را ادامه خواهیم داد، به جهت اینکه من قبلاً هم عرض کردم،کماکان قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام وجود دارد و این چند کشوری که اسم بردم، همه آنها  از لحاظ حقوقی بخشی از این سند هستند و فکر می کنیم که برای اینکه هر روندی به صورت عادی و بدون مشکل پیش برود، لازم است که این رایزنی‌ها ادامه پیدا کند.

پیگیری و اجرای توافق امنیتی با عراق یکی از موضوعات دستور کار ۲ طرف است

سخنگوی وزارت خارجه در مورد میزان اجرایی شدن توافق امنیتی بین ایران و عراق گفت : ما با دولت عراق، رابطه ای دوستانه مبتنی بر حسن همجواری داریم، در مورد مسائلی که از ناحیه تروریسم مطرح بوده باور هر ۲ کشور این است که این موضوع  می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد اخلال در روابط ۲ کشور  باشد، این درک مشترک بین ۲ کشور در مورد اهمیت مبارزه با تروریسم ارزشمند است  و بر اساس همین درک مشترک ۲ کشور موفق شدند که توافق و تفاهمی را در رابطه با مقابله با گروه‌های تروریستی امضا  کنند.‌

وی ادامه داد: پیگیری  و اجرای این توافق یکی از موضوعات دستور کار ۲ طرف است و  در هر مراوده دیپلماتیکی این موضوع را به صورت جدی با مقام‌های عراقی و با مقام‌های اقلیم کردستان عراق همیشه در دستور کار داشته‌ایم و کاملا با نگاه مثبت امیدواریم که برخی موانعی که در راه اجرای کامل این توافق وجود دارد، هم رفع شود.

اختلاف در آمریکا درباره مذاکره با ایران از عجایب تاریخ است

بقائی در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از مخالفت‌ها در آمریکا در ارتباط با انجام گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا از جمله برخی از چهره‌های دموکرات در این کشور گفت: این هم از عجایب تاریخ است که گروهی که خود، زمانی مدعی و مبتکر یک روند مذاکراتی بودند، الان به مخالفان و در واقع به نوعی تخریب‌کنندگان این روند تبدیل شدند. به نظر می‌رسد حزبی که شما نام بردید، یکی از چهره‌های شاخص آن طی هفته‌های اخیر همه تلاش خود را با کمک رسانه‌هایی که این جریان را نمایندگی می‌کنند، برای ایجاد ذهنیت‌های نادرست در تصمیم‌گیران آمریکایی و ایجاد اخلال در روندی که در دو سه هفته اخیر شروع شده، انجام می‌دهد.

وی تصریح کرد: نکته قابل توجه این است که نوعی ائتلاف جالبِ توجه از حیث اینکه عملاً جمع اضداد در حال شکل‌گیری است؛ بین جریان دموکرات و برخی از کسانی که معروف هستند به جنگ‌طلبی و تندروی از جمله رژیم صهیونیستی برای اینکه بتوانند جمعاً مانع از روندها و گفت‌گوهایی شوند که طی دو سه هفته اخیر در مسقط و در رم در جریان بوده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: این موضوعی است که حتما ما رصد خواهیم کرد، دیگران هم می‌بینند و حتما برای مواجهه با این جریان‌های مخل و مخرب چاره‌اندیشی خاص خود را خواهند داشت.

سکوت کشورهای مدعی دفاع از حقوق بشر در برابر جنایات در غزه باعث عادی‌سازی قانون‌شکنی می‌شود

وی درباره حملات مجدد آمریکا به یمن گفت: این حملات خلاف همه اصول و قواعد حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد است و نقض عدم توسل به زور علیه کشورهای مستقل است.

وی افزود : مشکل منطقه ما اشغالگری و کشتار در غزه ، کرانه باختری و تجاوزات رژیم صهیونیستی به کشورهای همسایه است. حملاتی که طی چند هفته اخیر با شدت علیه زیرساخت‌های حیاتی یمن صورت گرفته، چیزی نیست جز همدستی در تجاوز و توسعه طلبی رژیم صهیونیستی و تحت الشعاع قرار دادن مشکل منطقه که نسل‌کشی در غزه و کرانه باختری است.

سخنگوی وزارت خارجه با  محکوم کردن مجدد این جنایات گفت: کشورهای مدعی دفاع از حقوق بشر  در برابر این جنایت سکوت کرده‌اند و این سکوت باعث عادی سازی و طبیعی جلوه دادن قانون شکنی می‌شود و کل جامعه بین‌المللی از این روند به شدت آسیب خواهند دید.

بدون تاثیرپذیری از هجمه‌های رسانه‌ای، مسیر خود را تعیین کردیم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد نقش مخرب برخی از طرف‌ها از جمله رژیم صهیونسیتی در مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا گفت: بدون اینکه از هیچ طرفی ذهنیت بپذیریم، بدون اینکه تحت نفوذ و تاثیرپذیری از این هجمه‌های رسانه‌ای قرار بگیریم، مسیر خود را تعیین کردیم و مصمم هستیم که با حسن‌نیت و با رعایت منافع عالی ملت ایران در این روند گام برداریم.

وی در ادامه خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده افزود: این نکته‌ای که شما اشاره کردید، یک واقعیت است. من قبلا در سوال قبلی اشاره کردم  که نوعی ائتلاف بین‌گروه‌هایی که در شرایط عادی چندان هم با همدیگر موانست و تجانسی نداشتند، برای اینکه یک روند مبتنی بر دیپلماسی را تضعیف و مختل کنند، در حال شکل‌گیری است.

بقائی تاکید کرد: باید نام این جریان را ضددیپلماسی و جنگ‌طلب گذاشت که در یک طرف آن رژیم صهیونیستی است یا به نوعی بگوئیم که نقطه مرکزی این جریان رژیم صهیونیستی است که در منطقه همواره به دنبال آشوب، هرج‌ومرج و قانون شکنی بوده است و در کنار آن مجموعه‌ای از جریان‌ها و چهره‌های جنگ‌طلب از جناح مختلف در داخل آمریکا در آن حضور دارند.

این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه مواجهه با این وضعیت بستگی به اراده و مسئولیت‌پذیری طرف‌هایی دارد که مسئول و متولی روند مذاکراتی هستند، گفت: تا جایی که به ما مربوط می‌شود، ما قطعا بدون اثرپذیری از هر یک از این طرف‌ها و ذهنیت‌هایی که به دنبال ایجاد آن هستند، مصمم هستیم که مسیر خود را به پیش ببریم.

نظارت‌ها و بازرسی‌های آژانس طبق رویه‌هایی که از قبل وجود داشته، ادامه خواهد یافت

بقائی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره تحلیل‌های مطرح شده در خصوص ورود آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و بحث نظارت آژانس با توجه به اظهاراتی که گروسی در این ارتباط داشت، گفت: آژانس قاعدتا وظایفش، مسئولیت‌ها و اختیاراتش طبق اساسنامه آژانس و معاهدات حاکم بر روابط ایران به عنوان عضو آژانس و این نهاد، تنظیم خواهد شد.

بقائی ادامه داد: در همان چارچوب و با توجه به رویه‌هایی که از قبل وجود داشته این نظارت‌ها و بازرسی‌های آژانس ادامه خواهد یافت.

اعمال تحریم‌ها و تعرفه‌ها از سوی آمریکا قواعد تجاری آزاد بین کشورها را مختل می‌کند

سخنگوی وزارت امور خارحه در پاسخ به سوال خبرنگار یک رسانه چینی درباره اعمال تحریم‌ها و تعرفه‌های سنگین از سوی دولت آمریکا علیه چین گفت: به نظر می‌رسد سیاست فشار حداکثری فقط علیه ایران نیست و علیه تعداد زیادی از کشورها در حال اعمال است. این نشانگر نوعی اعتیاد به سیاست ارعاب و تحریم از سوی سیاستگذاران آمریکایی است.

وی افزود : این سیاست مخل تجارت آزاد و مختل کننده روابط دوستانه بین ملت‌هاست، سیاست‌های تحریمی علیه چین در راستای اخلال در همکاری‌های جنوب – جنوب و روابط اقتصادی بین چین و کشورهای در حال توسعه است.

بقائی تاکید کرد : این اقدامات به هیچ عنوان قابل پذیرش و توجیه نیست و  کل تجارت و قواعد تجاری آزاد بین کشورها را مختل می‌کند.

بیش از ۱۰۰ کشور در نمایشگاه ایران اکسپو شرکت می‌کنند

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص  نمایشگاه ایران اکسپو گفت: نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی جمهوری اسلامی ایران از ۸ تا ۱۲ اردیبهشت‌ماه برگزار خواهد شد. این مهم‌ترین رویداد در حوزه دیپلماسی اقتصادی ایران است که هر سال برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: امسال هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی ما با رشد قابل توجهی در این نمایشگاه مواجه هستیم.

بقائی افزود : همکاران ما در حوزه دیپلماسی اقتصادی با همکاری سازمان توسعه و تجارت، وزارت صمت و سایر ارگان‌های متولی موضوع اقتصادی و صنعتی در کشور، اقدامات خیلی خوبی را در این دو، سه ماه انجام دادند تا بتوانیم این نمایشگاه را به فرصتی برای شناساندن ظرفیت‌های اقتصادی تولیدی و صنعتی کشور و برقراری ارتباط با شرکای تجاری و بازرگانی‌مان تبدیل کنیم.

وی افزود. : براساس آماری که من دریافت کردم تا الان بیش از ۱۰۰ کشور قرار است در این رویداد شرکت کنند.

بقائی همچنین در این نشست خبری توضیحاتی در مورد سفر رئیس قوه قضاییه به چین برای شرکت در بیستمین اجلاس روسای دادگاه‌های عالی کشورهای عضو شانگهای که در شهر هانگژو چین برگزار می‌شود، ارائه کرد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.