عراقچی: مذاکره مستقیم با آمریکا نداریم/ هرگز از توان موشکی خود دست نمیکشیم

وزیر امور خارجه ایران در گفتوگو با شبکه آمریکایی با تاکید بر اینکه «برنامه موشکی ایران ماهیت کاملا دفاعی و بازدارندگی دارد»، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران هرگز از توان موشکی خود دست نخواهد کشید و خود را خلع سلاح نخواهد کرد.
به گزارش تجارت پرس به نقل از ایسنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک گفتوگوی تفصیلی با «بِرِت بِر» مجری مشهور شبکه فاکسنیوز شرکت کرد و که بخشهای نخست آن شامگاه دوشنبه منتشر شد.
عراقچی در پاسخ به این سوال که «آیا ایران آماده مذاکره مستقیم با دولت آمریکاست تا بتوان به راهحلی برای کاهش تنشها دست یافت؟ اظهار داشت: ما برای گفتوگو آماده هستیم اما در حال حاضر برای مذاکره مستقیم، خیر. اگر آنها برای دستیابی به یک راهحل برد-برد جلو بیایند، من آماده تعامل با آنها هستم، به این معنی که ما آمادهایم تا هر اقدامی برای اعتمادسازی به منظور اثبات ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای کشورمان و اینکه فعالیتهای هستهای ما صلحآمیز باقی خواهد ماند و ایران به دنبال سلاح هستهای نخواهد رفت، انجام دهیم.
عراقچی ادامه داد: در ازای آن، ما از آنها انتظار داریم که تحریمها را بردارند. این یک بازی برد-برد خواهد بود و ما آماده تعامل برای آن هستیم. اما ما نمیتوانیم چنین مذاکراتی را به صورت مستقیم آغاز کنیم و همچنان ترجیح میدهیم که به صورت غیرمستقیم مذاکره کنیم.
امکان حصول توافق میان ایران و آمریکا وجود داشت
او در پاسخ به این سوال که «اگر چنین توافقی در دسترس باشد، آیا شخص شما از سوی رهبری ایران اختیار انجام آن را دارید؟» تصریح کرد: بله، قطعا. اختیار این کار به من داده شده است. اگر شما از من درباره مذاکراتی که با آقای ویتکاف (مذاکره کننده ارشد آمریکایی) انجام دادیم بپرسید، خواهم گفت که امکان حصول توافق وجود داشت. من بارها و بهطور کاملا شفاف به آقای ویتکاف گفتم که اگر هدف از این مذاکرات دستیابی به توافقی باشد که ایران در آن متعهد میشود به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند، چنین توافقی در دسترس است. اما اگر شما میخواهید که ما را از حقوق مسلم و قانونی خود، از جمله غنیسازی اورانیوم محروم کنید، این اتفاق نخواهد افتاد.
به طرفهای مقابل گفتیم اگر توافق حاصل شود، به سطح پایینتر غنیسازی بازمیگردیم
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به این سوال که «چرا ایران اورانیوم غنیسازی شده را مانند برخی کشورهای دیگر وارد نمیکند؟ چرا این، بخشی از توافق نباشد که به جای تولید داخلی، آن را وارد کند؟»، تاکید کرد: چون این یک دستاورد علمی است؛ دستاوردی که خودمان به آن رسیدهایم. چرا باید چیزی را که خودمان میتوانیم تولید کنیم، وارد کنیم؟
او در پاسخ به مجری فاکس نیوز که گفت «زیرا شما غنیسازی را تا درصدهای زیاد، بالا میبرید؛ مثلاً ۹۰٪ یا ۶۰٪، در حالی که باید در حد ۳.۵٪ باشد.» خاطر نشان کرد: نه، نه، ما هرگز به ۹۰٪ نمیرویم. ما متعهد هستیم که برای تولید سوخت نیروگاههای هستهای زیر ۵٪ بمانیم. ما همچنین تا ۲۰٪ غنیسازی میکنیم، چون یک راکتور تحقیقاتی در تهران داریم بهنام «راکتور تحقیقاتی تهران» یا TRR. ما برای نیازهای خودمان اورانیوم غنیسازی میکنیم.
عراقچی افزود: ما یک بار تا ۶۰٪ هم رفتیم و آن، پس از خرابکاری در تأسیسات هستهایمان بود. و بله، در آن زمان به ۶۰٪ رسیدیم اما در جریان مذاکرات به طرفهای مقابل گفتیم که اگر توافق هستهای حاصل شود، بلافاصله به سطح پایینتر بازخواهیم گشت.
آسیب به تاسیسات هستهای ما جدی بوده است
دیپلمات ارشد ایران در پاسخ به سوالی درباره میزان آسیب و خسارات وارد شده به تاسیاست هستهای ایران در نتیجه تجاوز وحشیانه آمریکا به این تاسیسات، گفت: آسیب جدی بوده است. این تاسیسات بهطور جدی آسیب دیدهاند. سازمان انرژی اتمی ایران درحال انجام ارزیابی خود از شدت این صدمات است، اما تا جایی که من میدانم، صدمات وارد شده بسیار جدی است.
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا اکنون ایران به ذخایر اورانیوم غنی شده خود دسترسی دارد؟ تأکید کرد: هیچ اطلاع دقیقی از این مساله ندارم. سازمان انرژی اتمی ایران مسئول است و آنها درحال انجام ارزیابیهای خود درباره این هستند که دقیقا چه اتفاقی برای مواد هستهای ایران افتاده است و اینکه آسیبهای وارده چه بوده، هستند. ما در آینده نزدیک آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از اتفاقی که برای مواد هستهایمان افتاده است، مطلع میکنیم. ما همکاری خود را قطع نکردهایم و به همکاری خود ادامه میدهیم اما به یک مدل جدید نیاز داریم، چراکه تاسیسات ما آسیب دیده است.
هر درخواستی از سوی آژانس توسط شورای امنیت ملی به دقت بررسی میشود
او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ایران اجازه دسترسی بازرسان آژانس اتمی به همه سایتهای خود را خواهد داد؟ اظهار داشت: بر اساس مدلی که با آژانس اتمی به آن دست خواهیم یافت، این کار امکانپذیر مورد به مورد خواهد بود. بنابراین، هر درخواستی از سوی آژانس برای دسترسی به تاسیسات یا اعزام بازرس به سایتها باید به دلیل ملاحظات امنیتی و ایمنی از سوی شورای امنیت ملی ما به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
وزیر امورخارجه در پاسخ به اینکه آیا برنامه غنیسازی ایران از سر گرفته شده؟ آیا این برنامه همچنان ادامه دارد یا آسیبها آنقدر شدید بوده که بهطور کامل متوقف شده است؟ گفت: فرایند غنیسازی اورانیوم در حال حاضر متوقف شده است، چرا که خسارتها [به تأسیسات هستهای] بسیار شدید بوده است.
سید عباس عراقچی در عین حال تاکید کرد: اما قطعاً ما نمیتوانیم از غنیسازیمان صرفنظر کنیم، چون این دستاورد دانشمندان ماست و اکنون فراتر از آن بوده و این مساله به غرور ملی تبدیل شده است، غنیسازی برای ما بسیار ارزشمند است. با این حال، ما آماده انجام مذاکره هستیم تا تضمین دهیم که فعالیتهای غنی سازیمان برای اهداف صلحآمیز است. ما بر سر چیزی که اکنون به غرور ملی برای مردم ایران تبدیل شده است، مذاکره نمیکنیم. بهطور قطع ما برای حصول یک راهحل مذاکره شده برای آن آماده هستم.
وی در پاسخ به این سوال که پس چرا ایران تاسیسات خود را در عمق نیممایلی زیر یک کوه مستقر کرده تا از آن محافظت شود؟ تاکید کرد: به دلیل تهدیدات و فشارهای مستمر که از سوی رژیم اسرائیل و ایالات متحده در گذشته وجود داشته، ما راهی جز محافظت از تأسیسات، مواد هستهای و دانشمندان خود نداشتیم.
بیایید راهحلی مبتنی بر مذاکره برای برنامه هستهای ایران پیدا کنیم
او همچنین درباره اینکه «رئیسجمهور ترامپ گفته است که اگر ایران تلاش کند برنامه غنیسازی خود را بازسازی کند، در حملات بیشتر تردید نخواهد کرد. پاسخ شما به رئیسجمهور ترامپ چیست؟» خاطر نشان کرد: پیام من به ایالات متحده این است که بیایید راهحلی مبتنی بر مذاکره برای برنامه هستهای ایران پیدا کنیم. ما در گذشته، در سال ۲۰۱۵، پس از دو سال و نیم مذاکره این کار را انجام دادیم که من خود در آن یک مذاکره کننده بودم. ما به این راهحل دست یافتیم، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام). شاید دولت فعلی آمریکا از آن خوشش نیاید اما ما میتوانی به توافقی مشابه، توافقی بهتر از آن دست پیدا کنیم.
دیپلمات ارشد ایران افزود: اکنون به اثبات رسیده است که هیچ راهحل نظامی برای برنامه هستهای ایران وجود ندارد. بله، تاسیسات هستهای ما به شدت آسیب دیدهاند، تخریب شدهاند اما فناوری آن همچنان وجود دارد. دانش هستهای ما از بیرون وارد نشده است که با بمباران از بین برود. این دستاورد دانشمندان هستهای ماست. فناوری آن وجود دارد، دانشمندان ما وجود دارند، افرادی که این تاسیسات را اداره میکردند، وجود دارند. همانطور که میدانید، ساختمانها میتوانند دوباره ساخته شوند، تاسیساست میتوانند مجددا ساخته شوند، ماشینها دوباره ساخته میشوند، تمامی اینها جایگزین میشوند زیرا فناوری آن وجود دارد. از نظر من، حملات اخیر نشان داد که هیچ راهحل نظامی برای برنامه هستهای ما وجود ندارد اما من به شما میگویم که راهحل مبتنی بر مذاکره وجود دارد. ما این کار را در گذشته انجام دادیم و آمادهایم تا یک بار دیگر آن را انجام دهیم.
ظرفیت موشکی ما به قوت خود باقی است
وزیر امور خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت کنونی برنامه موشکی ایران، بهویژه با توجه به اینکه موشکهای زیادی در حملات به اسرائیل استفاده کرده است، اظهار داشت: من فکر میکنم که ما در وضعیت خوبی هستیم. ظرفیت موشکی ما به قوت خود باقی است. ما میدانیم که موشکها ما قابل اعتمادترین ابزار دفاعیمان هستند، بنابراین به برنامه موشکی خود ادامه میدهیم. در حال حاضر نیز وضعیت موشکی ما بسیار خوب است. ما برای دفاع از خود موشکهای کافی در اختیار داریم.
وضعیت کلی ایران در شرایط باثباتی قرار دارد و قوی است
او در ادامه این گفتوگو در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره وضعیت سلامتی رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: من امروز با ایشان ملاقات داشتم و حالشان خوب است. وضعیت سلامتیشان بسیار خوب است و من بر این باورم که وضعیت کلی ایران در شرایط باثباتی قرار دارد و قوی است.
ما هرگز نگفتهایم کسی را ترور میکنیم
سید عباس عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا ایران در حال حاضر تلاش میکند تا «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه پیشین، «جان بولتون» مشاور سابق امنیت ملی و دیگر مقامات دولت اول ترامپ را به دلیل شهادت سردار قاسم سلیمانی ترور کند؟ بیان کرد: خیر، ما هرگز چنین چیزی نگفتهایم. شاید برخی افراد در اینجا و آنجا حرفهایی در این خصوص زده باشند، اما این هرگز موضع رسمی ایران نبوده است.
وی درباره شعار «مرگ بر آمریکا» که به گفته مجری فاکس نیوز به معنای «مرگ بر ترامپ» است و همچنین یک کارزار تأمین مالی جمعی ایرانی که با عنوان «عهد خون» شناخته میشود و جایزه ۴۰ میلیون دلاری برای سر ترامپ جمعآوری کرده است و به همین دلیل رئیس جمهور ترامپ آن را بهعنوان تهدید ترور ارزیابی میکند، توضیح داد: فکر میکنم همه این ها تبلیغات است، همیشه گفتهایم-و این سخن بارها از سوی رهبر و دیگر مقامات رسمی ما نیز تکرار شده-که شعار «مرگ بر آمریکا» در واقع اشاره به سیاستهای ایالات متحده دارد، نه به مردم این کشور. ممکن است برخی اشخاص یا گروههای تندرو، چه در داخل و چه در خارج از ایران، اظهارات افراطی مانند آنچه شما اشاره کردید، مطرح کنند اما این هرگز سیاست رسمی جمهوری اسلامی نبوده، نیست و نخواهد بود. ما سیاستی برای ترور هیچ فردی در خارج از کشور نداریم، چه رسد به رئیسجمهور کشور دیگر.
گروههای مقاومت برای یک دلیل درست میجنگند
او در پاسخ به سوال ادعایی فاکس نیوز مبنی بر اینکه ایران به گروههای مورد حمایت خود در منطقه، شامل حزبالله لبنان، حماس و انصارالله یمن سلاح میدهد و از آنها حمایت میکند که عملکردشان منجر به مرگ افراد میشود، تصریح کرد: من نمیخواهم مقایسه کنم اما این چیزی که میگوئید، دقیقا همان کاری است که رژیم اسرائیل و آمریکاییها انجام میدهد، ایالات متحده با تمام توان خود و تمام سلاحهایی که دارد، با تسلیحات پیشرفته از اسرائیل حمایت میکند تا انسانها را در فلسطین، در غزه و کرانه باختری، در لبنان، در سوریه، و اکنون در ایران و یمن بکشد.
عراقچی ادامه داد: ما بر این باوریم که این گروهها، یعنی حماس، حزبالله و انصارالله، اجازه دهید آنها را جنگجویان آزادی بنامم، تنها برای یک دلیل درست میجنگند و ما همیشه به لحاظ سیاسی از آنها حمایت کردهایم، زیرا معتقدیم که برای دلیلی کاملا مشروع مبارزه میکنند.
وی درباره شعار این گروهها برای حذف اسرائیل از روی نقشه گفت: ما نگفتهایم و اگر آنها چنین چیزی میگویند به خودشان مربوط است. آنها برای سرزمینشان میجنگند، بنابراین ممکن است هر چیزی بگویند. این هرگز سیاست ایران نبوده است و نگفتهایم که باید اسرائیل را از روی نقشه محو کنیم.
به حمایت از گروههای مقاومت ادامه میدهیم
رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به این سوال که «آیا ایران میخواهد به حمایت از حزبالله، حماس و حوثیها ادامه دهد؟» یادآور شد: ما تا زمانی که آنها از آرمان و اهداف مشروع خود مبارزه میکنند از آنها حمایت خواهیم کرد. من بر این باورم که فلسطینیها برای دفاع از خود در تعیین سرنوشتشان میجنگند. اما اسرائیل در نتیجه اشغالگری به وجود آمده است، در نتیجه اشغال زمینهای فلسطینیان، در نتیجه قتلعام فلسطینیان در سرزمینهایشان.
توافق جدید نمیتواند شامل برنامه موشکی ایران باشد
وی در ادامه این گفتوگو بار دیگر درباره خواستههای ایران در مذاکره با طرف آمریکایی تاکید کرد که «توافق قابل دستیابی است اما اگر هدف از مذاکره جلوگیری از بهرهمندی ایران از حقوق مسلم خود، ازجمله غنیسازی اورانیوم باشد، مشکل خواهیم داشت. غنیسازی در حال حاضر، در نتیجه حملات اخیر به تاسیسات هستهایمان متوقف شده است اما هر توافقی بر سر برنامه هستهای کشور میبایست شامل غنیسازی اورانیوم در آینده باشد، چراکه این، حق ماست و از آن دست بر نمیداریم».
عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا توافق جدید میتواند شامل برنامه موشکی ایران باشد؟ تاکید کرد: خیر. همانطور که گفتم موشکهای ما قابل اتکاترین ابزار دفاعی ماست. آنها ابزار ما برای دفاع هستند و چگونه میتوانیم توان دفاعی خود را کنار بگذاریم. کدام کشوری چنین توافقی را میپذیرد. ما هرگز از آن دست نمیکشیم. ما هرگز خود را خلع سلاح نمیکنیم اما به شما میگویم که موشکهای ما ماهیت دفاعی دارندو برای بازدارندگی هستند، به هیچ عنوان برای حمله نیستند. من همچنین به شما اطمینان میدهم که موشکهای ما هرگز مسلح به کلاهک هستهای نخواهند بود.
او بار دیگر درباره احتمال گفتوگوی مستقیم میان تهران و واشنگتن تاکید کرد که در حال حاضر چنین چیزی ممکن نیست اما شاید در آینده اتفاق بیفتد.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: همه چیز بستگی به این دارد که آیا ایالات متحده آماده است تا از جایگاه برابر، بر اساس احترام متقابل و منافع مشترک با ایران تعامل کند. ما آمادهایم تا بر سر موضوعات دیگر ادامه دهیم اما متاسفانه توافق قبلی، یعنی برجام به یک داستان موفقیتآمیز و یک تجربه موفقیتآمیز برای ما تبدیل نشد. به همین دلیل ما اکنون بسیار نسبت به آمریکاییها بدبین هستیم. از این رو، آماده تعامل مستقیم با ایالات متحده نیستیم اما اکنون احساس میکنیم که همه چیز در جای خود قرار دارد، بنابراین هر چیزی ممکن است.
برچسب ها :اروپا ، امریکا ، ایران ، برنامه هسته ای ایران ، عباس عراقچی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0