تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ - ۹:۵۷
کد خبر : 25310

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان؛

کاهش ذخایر آبی سد‌های کردستان / تأمین آب آشامیدنی در اولویت است

کاهش ذخایر آبی سد‌های کردستان / تأمین آب آشامیدنی در اولویت است

در حالی‌که کردستان با چالش‌های ناشی از خشکسالی‌های متوالی دست و پنجه نرم می‌کند، لزوم تأمین آب شرب پایدار و مدیریت منابع آبی موجود در این استان، بیش از پیش احساس می‌شود.

استان کردستان، همچون بسیاری از نقاط کشور، در سال‌های اخیر تحت تأثیر پدیده خشکسالی قرار گرفته و این امر، مدیریت منابع آبی را به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مسئولان تبدیل کرده است.

با وجود بارش‌های نسبتاً خوب اخیر، موقعیت جغرافیایی ایران در منطقه خشک و نیمه‌خشک، لزوم برنامه‌ریزی دقیق و مدیریت هوشمندانه منابع آب را بیش از پیش نمایان می‌سازد.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای کردستان، آرش آریانژاد با اشاره به اینکه در حال حاضر ۶۵ درصد مخازن سد‌های استان پر است، گفت: وضعیت ذخیره آب پشت سدهای استان در مدت مشابه سال گذشته ۷۹ درصد بود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان، خاطرنشان کرد: با وجود کاهش ذخایر سدها، در زمینه تأمین آب آشامیدنی، سد‌ها در وضعیت مطلوبی هستند ولی این به معنای عدم صرفه‌جویی و مصرف بهینه نیست.

وی افزود: متأسفانه از آنجا کشور ایران از لحاظ جغرافیایی در پهنه خشک و نیمه خشک قرار دارد در پنج سال اخیر دوره‌های خشکسالی متناوبی در کشور در حال تکرار شدن است و علیرغم بارش‌های خوب چند روز اخیر و بارش‌های فصول مختلف سال، در حوزه آبی نیازمند مدیریت خاص منابع و مصارف هستیم.

کاهش ۱۸ درصدی میانگین بارش

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان، تصریح کرد: میانگین بارش امسال از ابتدای شروع سال آبی که از اول مهر تا شهریور ادامه دارد ۲۸۲ میلی‌متر بوده که به نسبت سال قبل و بلندمدت ” ۵۰ ساله” که حدود ۳۴۲ میلی‌متر است ۱۸ درصد کاهش نزولات جوی را شاهد هستیم.

وی گفت: در استان کردستان ۱۸ سد داریم که ۷ سد مستقیم در تأمین آب شرب همشهری‌ها و هم استانی‌ها نقش اساسی دارند.

این مقام مسئول، خاطرنشان کرد: خوشبختانه در برخی از شهرستان‌ها برای تأمین آب شرب موارد پدافندی اعمال و در نظر گرفته شده است و در بیشتر شهرستانها نگرانی به جهت تأمین آب شرب نداریم.

آریانژاد افزود: در حال حاضر در شهرستان بانه به دلیل بارش بسیار کم نسبت به مدت مشابه سال گذشته، شاهد کاهش سطح آب سدهای سبدلو و عباس‌آباد این شهرستان هستیم و مدیریت مصرف آب در بانه به صورت جدی حائز اهمیّت است.

وی با اشاره به اینکه 65 درصد سدهای استان پرآب هستند، بیان کرد: اولویت وزارت نیرو و به تبع این شرکت، تأمین آب شرب پایدار است.

لزوم مصرف بهینه آب توسط شهروندان

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان به اهمیّت رعایت الگوی مصرف و صرفه‌جویی آب توصیه و عنوان کرد: تقاضای ما از همشهری‌های عزیز این است که در مصرف آب، بهینه و درست عمل کنند، بهینه مصرف کردن به معنی کم مصرف کردن نیست، بلکه به معنای صحیح و به میزان مورد نیاز مصرف کردن است.

مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان، ادامه داد: در فصول گرما و در ایّام تعطیلات به دلیل مهما‌ن‌پذیر بودن شهرستان بانه جمعیّت ایستای این شهرستان در این بازه زمانی معمولا افزایش چشمگیری پیدا می‌کند، طبیعتاً مصرف آب خصوصاً در بخش شرب و بهداشت بیشتر می‌شود و دو سد سبدلو و عباس‌آباد این شهرستان هم بدلیل افزایش نرخ مصرف بیش از میانگین حجم نرمال، تراز مصرف بالا رفته و منابع محدود قادر به تأمین آب نمی‌باشند.

وی خاطرنشان کرد: طبق سند سازگاری با کم آبی استان، بیش از ۹۱ درصد آب مصرفی در حوزه آب سطحی و زیرزمینی در بخش کشاورزی و حدود ۶ درصد در بخش شرب و مابقی هم که کمترین مصرف را دارد در حوزه صنعت و خدمات است.

الگوی کشت باید متناسب با حجم آب سدها تنظیم شود

آرش آریانژاد اظهار کرد: کشاورزان الگوی کشت را باید براساس رژیم بارش‌ها و وضعیت منابع آب سطحی و زیرزمینی تنظیم نمایند.

آریانژاد، افزود: کمترین مصرف آب در بخش‌های صنعت و خدمات است و باید سرمایه‌گذاری را به این بخش سوق دهیم.

وی بیان کرد: به هم استانی‌های عزیز اطمینان خاطر می‌دهیم که تمام آب ۱۸ سد استان برای مصارف مختلف در استان صرف می‌شود و تا زمانی که نیازهای آبی شهروندان و ذینفعان استان تأمین نشود، هیچ آب مازادی از استان خارج نمی‌گردد.

بهره برداری از چند طرح آبی 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان با بیان اینکه از ۱۸ سد موجود در استان مدیریت و بهره‌برداری از سد‌های بوکان، گاوشان و تالوار بر عهده این استان نیست، گفت: حجم عمده آب این سد‌ها برای مصرف مختلف در کردستان صرف می شود که البته تخصیص آب از محل این سد‌ها به نسبت تأمین آب برای استان مناسب نیست و ما بصورت جدی پیگیری این مطالبه بحق هستیم.

به گفته وی سد امیرآباد کامیاران و ۵۵۰ هکتار از شبکه پایاب اضی این سد تا دو ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسند.

آریا نژاد ادامه داد: مهم‌ترین طرح در حوزه اراضی پایاب سد‌ها در مریوان است که تا یک ماه آینده تمامی چهار هزار و ۶۵۰ هکتار از اراضی پایاب سد گاران به بهره‌برداری رسیده و به تعاونی آب‌بران تحویل داده می‌شود.

وی افزود: در همین راستا هزار و۷۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد سنگ سیاه و هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی پایاب سد سورال دهگلان نیز بهره‌برداری شده است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.